Eveniment culinar cu degustare pentru tipărirea unei broşuri cu reţete tradiţionale

O broşură cu 43 de reţete din bucătăriile româneşti, maghiare şi slovace va vedea, în curând, lumina tiparului, graţie unui proiect implementat de către membrii Clubului Impact Lego CNS Zalău. Pentru a face rost de banii necesari tipăririi acestui material de promovare a tradiţiilor culinare locale, tinerii i-au invitat sâmbătă, 9 iunie, pe platoul de marmură, pe membrii comunităţii la o degustare, în cadrul evenimentului „Noi gusturi vechi, cu acelaşi IMPACT”.
Trecătorii au avut, astfel, ocazia să savureze preparate delicioase realizate după reţete vechi, printre care bogracs, papricaş de pui cu găluşte, zamă de curechi, sarmale cu păsat şi răzălăi, brânzoici, ciurigăi şi mălai dulce. Totul, în schimbul unor donaţii, care să îi ajute pe voluntari să îşi ducă la bun sfârşit proiectul.

“În ultimele luni voluntarii clubului au cules 20 de rețete cu specific unguresc și slovac care se adaugă celor 23 cu specific românesc culese în prima etapă a proiectului. Ele vor fi tipărite și publicate într-un material de promovare a tradițiilor culinare locale, urmând să fie distribuit turiștilor prin intermediul Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău și Centrul de Informare și Marketing Turistic, Comuna Mirșid”, ne-a declarat Miruna Prodan, una dintre voluntarele Impact.

Printre cei care i-au sprijinit în efortul lor, s-au numărat şi Corina Bejinariu, managerul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, sau maestrul bucătar Mircea Groza. Cea dintâi a pregătit pentru evenimentul de sâmbătă un preparat slovac – točna – un fel de plăcintă la cuptor din cartofi răzăliţi, ou şi făină: „Este o reţetă simplă şi rapidă, pe care am cules-o din satele slovace ale judeţului Sălaj. Točne se pot servi cu unt sau cu smântână, după preferinţă”.
La rândul său, bucătarul Mircea Groza a gătit zamă de varză cu carne, un preparat ce se regăseşte în toate cele trei bucătării şi care gătit. „Zama de varză este nelipsită de la pomana porcului, se face din carnea mai grasă cu varză murată. Eu am optat pentru cea proaspătă, aflându-ne în sezonul estival”, a spus Groza.
Clubul Impact LEGO activează în cadrul Colegiului Național „Silvania” și numără 30 de voluntari, coordonați de prof. Iulia Florian.

Mișcarea de tineri IMPACT este o rețea de cluburi de voluntariat care identifică probleme reale din comunitate și găsește, prin proiecte de serviciu în folosul comunităţii, soluţii creative pentru rezolvarea lor. Programul Impact este iniţiat de către Fundația Noi Orizonturi, iar misiunea acestuia este de a promova modele de educație prin experiență de calitate și învățare prin proiecte în folosul comunității.

 

Leave a Comment